Over Ikigai, het ontwaken van mezelf en de geboorte van Sinspire.

Ikigai, tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord maar ben er blijkbaar al een hele tijd naar op zoek. Mijn reden van bestaan, mijn persoonlijke IKIGAI.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ter wereld. Wie droomt daar nu niet van?

Mijn zoektocht kwam traag op gang want ik leefde in een veilige luchtbel. Een job bij de overheid, dicht bij huis, waar ik voldoening uit haalde doordat ik veel vrijheid kreeg om de dingen te doen die ik graag deed en waar ik goed in was. Ik maakte een plechtige afspraak met mezelf dat van zodra ik ’s morgens niet meer met een lach op mijn gezicht opstond, ik mijn veilige luchtbel in vraag zou stellen. Een gevoel van onverklaarbare leegte heeft me in de loop van vorig jaar wakker geschud. Vooral de vragen ‘wat draag ik nu werkelijk bij’ en ‘is dit nu het leven’ bleken aan me te knagen en lagen aan de basis van mijn zoektocht.

Wat ik ontdekte was vrij confronterend maar tekenend voor de tijd waarin we leven. IK WERD GELEEFD. Ik was meester geworden in het invullen van mijn leven volgens de verwachtingen en behoeften van anderen. Waarom? Omdat ik bevestiging en liefde zocht bij anderen in plaats van bij mezelf! Het leek alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg waardoor ik letterlijk wakker werd gemaakt en mijn leven opnieuw stukje bij beetje in eigen handen kon nemen en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.

Mijn zoektocht was hobbelig! Spanning, tranen, vreugde, angst, twijfel, dankbaarheid, teleurstelling en euforie wisselden elkaar af en maken ook nu nog deel uit van mijn leven. Het is het allemaal waard! Mijn leven kreeg een diepere betekenis en ik kan nu zeggen dat ik LEEF! In elke vezel van mijn lichaam voel ik mijn IKIGAI. Een diep en intens gevoel van (h)erkenning en een innerlijke kracht die mij tot op de dag van vandaag begeleidt in de flow van het leven.